ЋИРИЛИЦА НА ПОКЛОН

Ареал РНИДС, писмо за интернет и штампу

Типометар и РНИДС вам поклањају 4 фонта типографског писма Ареал РНИДС аутора Оливере Стојадиновић, у форматима који се користе на интернету и у штампи.

Фамилија Ареал РНИДС састоји се из четири фонта: Areal RNIDS-Regular, Areal RNIDS-Italic, Areal RNIDS-Bold и Areal RNIDS-BoldItalic у .otf и .woff2 формату.

Преузмите фонтове писма Ареал РНИДС у OpenType и веб формату:

ArealRNIDS-otf.zip, 112 kb
ArealRNIDS-woff2.zip, 101 kb

Преузимањем фонтова прихватате услове коришћења.

Распакујте otf фонтове и инсталирајте их у систем на уобичајен начин. Слова ћирилице добићете коришћењем тастатуре Serbian (Cyrillic).

Фонтове у woff2 формату распакујте и укључите у своју интернет страну, уз помоћ приложеног css кода.

Уколико имате проблема са инсталацијом фонтова или нека друга питања или примедбе, пишите на адресу: komentar@tipometar.org

На иницијативу фондације РНИДС (Регистар националног интернет домена Србије), пројекат „Ћирилице на поклон” добио је наставак у 2019. години. РНИДС је финансирао израду једне фамилије фонтова која је стављена на слободно располагање свим заинтересованим корисницима. У питању су фонтови који садрже ћирилицу и латиницу, али су намењени подједнако за коришћење на екранима и у штампи.

„Ћирилице на поклон” је пројекат Типометра који је трајао десет година (2006–2015), током којих је реализовано 10 фамилија БГ фонтова. Ови фонтови могу се преузети са сајта Типометар и бесплатно користити за све намене.

Ареал РНИДС је слабсерифно типографско писмо изведено у усправном и курзивном облику, у две тежине. Његове пропорције, једноставни облици и линеарни карактер чине га добро читљивим у малим величинама. Посебна пажња посвећена је оптимизацији за екрански приказ.

Више о особинама писма Ареал РНИДС