Оптина, писмо за све екране
Слова која мењају изглед са променом величине текста

Типометар и Министарство културе и информисања Републике Србије вам поклањају 3 фамилије са по 4 фонта типографског писма Оптина аутора Оливере Стојадиновић, у форматима који се користе на интернету и у штампи, као и у облику варијабилног фонта у веб-формату који у себи садржи све облике овог писма настале променом тежине и оптичке величине.

Писмо Оптина састоји се из три усправне санс-серифне фамилије: Микро, Нормал и Дисплеј. Свака од ових фамилија садржи по 4 фонта (Thin, Regular, Bold, Black) у тежинама од најмање до највеће, укупно 12 фонтова. Ови фонтови садрже слова ћирилице, латинице, бројеве, интерпункцију и све друге потребне знакове. Доступни су у otf формату за коришћење на рачунару и за штампу, а у woff2 формату за коришћење на интернету.

Преузмите фонтове писма Оптина у OpenType и веб-формату, као и у варијабилном веб-формату:

Optina-otf.zip, 297 kb
Optina-woff2.zip, 262 kb
Optina-VF.zip, 50 kb

Преузимањем фонтова прихватате услове коришћења.

Распакујте otf фонтове и инсталирајте их у систем на уобичајен начин. Слова ћирилице добићете коришћењем тастатуре Serbian (Cyrillic).

Фонтове у woff2 формату распакујте и укључите у своју интернет страну, уз помоћ приложеног css кода.

Фонт у варијабилном woff2 формату распакујте и укључите у своју интернет страну, уз помоћ приложеног css кода.

Уколико имате проблема са инсталацијом фонтова или нека друга питања и примедбе, пишите на адресу: komentar@tipometar.org

„Ћирилице на поклон” је пројекат Типометра који је трајао десет година (2006–2015), током којих је реализовано 10 фамилија БГ фонтова. Ови фонтови могу се преузети са сајта Типометар и бесплатно користити за све намене.

Уз помоћ фондације РНИДС (Регистар националног интернет домена Србије), од 2019. године наставља се пројекат израде фамилија фонтова који садрже ћирилицу и латиницу и који се стављају на слободно располагање, али су намењени подједнако за коришћење на екранима и у штампи.

Под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије остварен је пројекат „Дијакритика, писмо за европски простор” (2017–2019).

Оптина је санс-серифно типографско писмо изведено у усправном облику у распону тежина од 100 до 900, или од најмање (Thin) до највеће (Black). Његови облици и пропорције разликују се у зависности од величине у којој се користе. Слова која су предвиђена за мање величине имају шире облике, повећану висину малог слова, израженије детаље, крупнију интерпункцију и веће размаке између слова, док је у већим величинама обрнуто. Ова особина се назива оптичком величином, а предвиђен је распон од 8 до 48 пиксела. Када су у питању појединачни фонтови, они су подељени у три фамилије, намењене малим, средњим и већим величине (Micro – 8, Regular – 16 и Display – 48). У варијабилном формату ове особине могу да се бирају са било којим вредностима у оквиру задатих распона.

Више о особинама писма Оптина

Преузмите бесплатне БГ фонтове:

Ресавска БГ
Ресавска БГ Санс
Адамант БГ
Неопланта БГ
Lovely BG
Платан БГ
Ниоки БГ
Адамант Санс БГ
Инфлу БГ
Ноктурно БГ


Преузмите
бесплатне РНИДС фонтове:

Ареал РНИДС
Орто РНИДС


Преузмите друге бесплатне фонтове:

Дијакритика
Тесла