latinica    english

ДВЕ РАДИОНИЦЕ

Софија
22. јун 2014.

Скопље
31. мај – 1. јун 2014.

аутор: Тамара Пешић

Три недеље после радионице у Скопљу, од 12-20. јуна, у Софији се одржавао Typefest, фестивал о типографији. Сем предавања и изложби, биле су одржане и две радионице. Предавањима нажалост нисам могла да присуствујем јер су била на бугарском језику али зато нисам никако хтела да пропустим (Sketching) радионицу kоју су држали Мариа Дореули (Maria Doreuli – Русија), Трој Ленстер (Troy Leinster – Аустралија) и Криста Радоева (Krista Radoeva – Бугарска), бивши студенти Type and Media мастер студија у Хагу. Свако ко зна нешто мало више о типографији, упознат је и са овим програмом, и зна колика је част бити студент на престижној КАБК академији.

Радионица се бавила првим скицама од којих крећемо приликом дизајнирања фонта. Како почети од оних најосновнијих форми и како се идеја за фонт временом развија. Type Cooker је генератор који je пројекат Ерика фон Блокланда (Eric van Blokland), професора на КАБК академији у Хагу. Даје специфичне, насумично одабране параметре за скицирање фонтова, а можемо бирати почетнички или експертски ниво, који се разликују међусобно у тежини задатих датих детаља које треба пратити.

Сећам се добро својих првих скица за фонт на трећој години факултета и оптерећености да то мора бити нешто ново, другачије и до сада невиђено. Нисам схватала лепоту и специфичност књижних фонтова и колико они пружају слободу у раду. Увек сам покушавала да већ на првој скици код првог слова истражим све детаље. Скице су биле јако мале и једна од већих грешака била је и та што сам се задржавала само на контури. Свакако ми је било речено да слова треба да се попуне ради бољег сагледавања али сам тада сматрала да је боље ако то урадим на крају и онда када будем сигурна да је сваки детаљ коначно осмишљен.

На радионици се, с друге стране, инсистирало на великим скицама. А, када кажем велике скице мислим на то да два слова стају на један А4 формат, а по жељи могу бити и веће. Детаљи слова су били најмањи проблем, и тиме и нисмо требали да се бавимо, док је пропорција одједном дошла у први план. Грешка је увек када се те ствари не реше одмах у скицама јер то у великој мери одређује карактер свих слова. А и све је лакше када немате контуру која вас одмах ограничи на одређени облик којег се несвесно држите и која вас у сваком погледу спутава. Шрафура даје много природнији изглед, одмах добијате и испуњење и много лакше мењате ток линија. Као обавезан алат дати су нам бели маркери и белило у фломастеру. Брзе скице, много линија, без детаља. Користећи основу једног слова, помоћу полупровидног папира скицирали смо и остала (преклапањем папира преко већ нацртаног слова). После два сата скицирања имали смо први заједнички преглед свих радова. Склопљене речи смо поређали на под, водећи увек рачуна о размацима. Са те удаљености можете видети све пропусте које сте до тада направили. После разговора имали смо још сат времена за примењивање коректура.

Поента је схватити да се чак и са задатим параметрима који можда делују слични један другом, увек добијају различити резултати. Чак и ако користе исте параметре, две особе никад неће урадити задатак на исти начин. Ово је јако важно схватити како бисмо се ослободили предрасуда да наш фонт личи на Helveticu, Din, Caslon или, не дај боже, Comic Sans. Околина ће вам увек рећи „Хммм... та слова ми делују познато... као да сам их већ видео”, али то свакако не треба да обесхрабри. Сем ако намерно не копирамо одређени фонт, неке сличности су потпуно нормалне.

Иако сам доста напредовала од тих првих скица на факултету и имам једну фамилију иза себе (скоро па завршену), скицирање фонта ми је увек била слаба тачка и нешто чему нисам посвећивала превелику пажњу. Препорука предавача је била направити један Type Cooker фонт недељно. Challenge accepted.