ДЕЦЕНИЈА ПРОЈЕКТА
»ЋИРИЛИЦЕ НА ПОКЛОН«
Аутор: К. Р.

Политика
20. 01. 2016.

Недавно се на сајту Типометар појавило обавештење да је десета фамилија фонтова који садрже ћирилицу, под називом Ноктурно БГ, доступна за преузимање и бесплатно коришћење. На располагању су и фонтови из ранијих година који се већ се налазе на многим рачунарима, а са њих су пренети у књиге, часописе, плакате, амбалажу, уличне натписе, билборде, интернет презентације, телевизијске емисије… Одабрани су тако да покривају разноврсне намене, па се међу њима налазе фонтови за слагање текста, они који су погодни за графички дизајн и три рукописна фонта.

Иако је на светском тржишту понуда фонтова који садрже ћирилицу далеко већа него раније, чему је допринео технолошки напредак и пораст конкуренције, још увек постоје извесне тешкоће у њиховом коришћењу. Посебност нашег курзива у коме се слова д, г, п и т разликују од оних који се добијају у фонтовима стране производње решена је постојањем алтернативних слова, али се до њих може доћи само у новијим програмима када се у менију означи српски језик. У фонтовима које нуди Типометар наша курзивна слова доступна су у свим програмима и системима.  

Удружење Типометар и истоимени сајт www.tipometar.org који се бави писмом и областима његове примене, као што су типографија, опрема књиге и графички дизајн, основала је група ентузијаста са Факултета примењених уметности 2004. године. Њихова иницијатива је такође била да сваке године обезбеде по један комплет фонтова који садрже слова ћирилице, латинице и све неопходне знаке, а који би били свима доступни и бесплатни.

Пројекат под називом „Ћирилице на поклон” покренут је 2006. године уз помоћ Секретаријата за културу Скупштине града Београда, 2011. године финансирање је помогло Министарство вера и дијаспоре, а од 2012. године Министарство културе и информисања Републике Србије. Са овом акцијом, проблем примене ћирилице у штампи и другим медијима почео је да се решава у пракси. 

Током десет година активности у сарадњи са градским и државним институцијама, са сајта Типометар је преузето више десетина хиљада комплета фонтова, што је значајан допринос очувању ћирилице у нашој рачунарској сфери. Колика је комерцијална вредност ове акције може се проценити на основу податка да новац који појединачни аутор добија за свој рад покрива тржишну вредност од највише двадесетак комплета.

Аутори који су до сада уступили своје фонтове су професори и дипломци са Факултета примењених уметности на коме је пројектовање типографског писма укључено у студијске програме. То су: Стјепан Филеки, Ведран Ераковић, Јана Оршолић, Ивана Ћировић, Маријана Оршолић, Стеван Ивић, Марија Рњак и Оливера Стојадиновић која је и руководилац пројекта.За детаљан приказ кликните на илустрацију