ТИПО БРДА 08
Још једна у низу сјајних типографских радионица

аутор: Милица Пантелић
фотографије: Луцијан Братуш


Већ чувена словеначка радионица Типо Брда, на челу са професором Академије за ликовну уметност и обликовање у Љубљани, Луцијаном Братушем и уз помоћ дизајнера Томата Кошира, још једном је окупила групу од 12 младих ентузијаста – заљубљеника у типографију. И ове године, Типо Брда су исказала изузетно гостопримство пријатељима типографије који долазе овог пута са Факултета Примењених Уметности у Београду.

Своју традицију дугу 10 година, Типо Брда су ове зиме крунисала једном занимљивом изменом у досадашњој пракси. Наиме, уместо стандардног задатка, а то је обликовање фонта по сопственом сензибилитету, требало је одговорити и на задатак покренут од стране Културног удружења Myra Locatelli.

Село Чигињ, смештено у близини прелепих алпских венаца, већ неко време је на мети туриста опчињених природним лепотама, разноликим спортским активностима и атракцијама сеоског туризма. Продајом кућа странцима, ово село је можда добило на репутацији, али опасност од пада у заборав локалног идентитета временом се повећава. Стога је, на иницијативу Културног удружења Myra Locatelli које води књижевник Здравко Душа, одлучено да се ублажи колико год је могуће овај нежељени след догађаја, тако што ће локална имена ових кућа, заједно са дијалектом, остати записана. Свака кућа у селу добиће мермерну плочу са својим именом исписаним тако да сваки посетилац може да га прочита правилно у дијалекту.

Задатак типографа-ентузијаста био је озбиљан. Требало је добро размислити и смислити начин за исписивање специфичних полугласова за које фонетски знакови не постоје. Затим, прецизно, како типографски тако и ликовно, осмислити шездесетак табли за ове куће. Сваки учесник радионице урадио је по пет назива кућа и затим направио презентацију у виду плаката. Сви натписи су урађени истим фонтом Ciginj Mantinia, који је приредио професор Братуш.

Међутим, овај минуциозни посао седмодневног конструисања лигатура, врло успешно је обављен захваљујући изузетно пријатној атмосфери, још пријатнијем смештају и специјалитетима локалне кухиње. Непрекидна борба учесника радионице састојала се у изналажењу компромиса између озбиљног рада и многобројних извора забаве који би младе уметнике, жедне живота, радости и доброг провода, лако могле скренути са правог пута. Пута спасења једног словеначког бисера, села Чигињ.

Томато Кошир
Јуре Кожух
Тања Семион
Аљаж Виндиш
Јуре Легац
Ана Фаркаш
Жига Артнак
Миха Космач
Петер Коштрун
Милица Пантелић
Немања Јоановић
Луцијан Братуш

Претходне радионице:
Типо Брда 06
Типо Брда 07