TANAKA IKKO
Graphic Master

Gian Carlo Calza

~~~
Phaidon, 1997.
ISBN: 0714837164

аутор: Јана Николић

Ова богата антологија настала је поводом велике ретроспективне изложбе радова која је приређена 1997. у Милану. У четири поглавља (Japan Style, Typography, Theatre and Art, Communication Today) представљени су радови овог значајног графичког дизајнера, уметничког директора и дизајнера ентеријера.

Његов рад карактерише комбинација визуелних језика истока и запада; он прихвата визуелни језик европског модернизма, али тако да карактеристични јапански дух остаје доминантан. У радовима који су настали од средине 50-тих па до касних 90-тих, видимо невероватне комбинације елемената целокупне уметничке баштине, храбар и духовит начин спајања најразличитијих израза и техника. Он задржава елементе класичне јапанске уметности у правој мери, модернизује и убацује западњачку ефектност на адекватан начин, увек савршено повезује садржину и форму. Нема чисто дизајнерских експеримената који стоје мимо смисла задатог. Ико барата облицима и бојама зналачки, самоуверено и разнолико, препознатљиво, аутентично, као Пол Ренд (Paul Rand), који је за мене његов западњачки парњак.

Ико је од људи који ми импонују, поносна сам кад гледам његове радове као да су моји, смирују ме, а истовремено и креативно покрећу, радују и показују колико све може једноставно безгранично широко да се постави. Све у шта је Танака Ико уплео прсте добило је димензију више, добило је озбиљну али неоптерећујућу уметничку црту која постоји независно од времена и територије.

Књига за студенте као диван уџбеник, за младе дизајнере да виде које висине су достигнуте, а за уморне да им се лица озаре и главе пролуфтирају!