latinica    english

ТИПОМЕТАР У ПАРИЗУ
14. новембар – 31. децембар 2013.

фотографије: Славко Миленковић,
Милован Ћировски

Поставка у Културном центру Србије у Паризу под називом »Типометар – савремене српске типографске ћирилице«, чији је иницијатор и организатор Оливера Батајић Сретеновић, састоји се из три изложбе: »Ћирилице на поклон«, »Типографске радионице« и »Три београдска аутора писама«. Њен циљ је да прикаже део актуелне српске продукције типографских писама, као и резултате едукације у овој области.

Ћирилице на поклон
Најзначајнији пројекат Типометра који има за циљ да корисницима стави бесплатно на располагање што већи избор квалитетних типографских ћирилица, заједно са одговарајућом латиницом, које у потпуности одговарају стандардима нашег писма.
Осам типографских фамилија доступно је на сајту www.tipometar.org. Аутори су: Оливера Стојадиновић, Ведран Ераковић, Стјепан Филеки, Јана Оршолић, Ивана Ћировић и Маријана Оршолић.

Типографске радионице
Три типографске радионице одржане су у Ресавици, Латковцу и Тршићу у периоду од 2010. до 2012. године. Ментори су били проф. Оливера Стојадиновић и доцент Ведран Ераковић.

Три београдска аутора писма
Професори са Факултета примењених уметности у Београду, Оливера Стојадиновић, Јана Оршолић и Ведран Ераковић, представљају своје радове.

Радови студената Факултета примењених уметности у Београду, представљени су видео пројекцијом у излогу.

Аутор поставке: Оливера Стојадиновић
Поставку реализовали: Оливера Батајић Сретеновић, Славко Миленковић, Софија Миленковић и Мирослав Сретеновић.

Захваљујемо на помоћи Новаку Билићу, Софи Нерсесијан Руксел и запосленима у Културном центру Србије у Паризу.

Реализацију изложбе је помогло Министарство културе и информисања Републике Србије.