МИСЛИТИ СЛОВИМА
TDC 52, TDC2 2006

Музеј примењене уметности,
Београд, 4–10.октобар 2006.
Галерија Гласник,
Београд, 2–31. октобар 2006.
аутор: Оливерa Стојадиновић


Ове године коначно је и до нас стигла годишња изложба TDC (Type Directors Club) из Њујорка, заслугом Мирка Илића који је организовао њен долазак. На жалост, изложба је приказана у непотпуном обиму (два контејнера са експонатима нису стигла), а њен већи део био је изложен у Музеју примењене уметности, у галерији Анастас, свега неколико дана, тачније, четири дана ако се не рачуна вече у коме је изложба отворена. Многи који су желели да виде изложбу последњег дана назначеног на плакату, укључујући и организовану групу студената са Факултета примењене уметности, са жаљењем су установили да је изложба већ скинута, да би наставила свој пут ка Загребу где ће и остати. Мањи део експоната био је нешто дуже изложен у галерији Гласник (Кнеза Милоша 16), у којој је претходно било предвиђена изложба са конкурса TDC2 за типографска писма, управо она коју нисмо видели.

TDC је међународна организација основана 1946. године чији су чланови професионални графички дизајнери, дизајнери типографских писама и типофили. Сваке године организује конкурс на коме додељује признања за коришћење типографије, калиграфије, руком цртаних и на друге начине изведених словних облика у графичком дизајну.

Од 1998. године паралелно се расписује и конкурс за дизајн типографског писма, назван TDC2 на коме се бирају најбоља писма издата током претходне године.

Стручни жири 52. конкурса, састављен од истакнутих графичких дизајнера, од 2035 радова из 29 држава (укључујући и САД) издвојио је 205 изузетних радова који чине шест путујућих изложби, а публиковани су у годишњаку који управо ових дана излази из штампе под називом Typography 27, рад Ендру Кнера (Andrew Kner). Овогодишња изложба је била у знаку слова X , које међу словима има посебно значење јер је симбол за непознату у математичкој формули. Према речима Дијега Вејнзмана (Diego Vainesman), председавајућег на 52. конкурсу, задатак дизајнера и типографа је да пронађу решење дизајнерске једначине коју су им поставили њихови клијенти.

Посебан жири којим је председавала Ајлин Стризвер (Ilene Strizver) одабрао је победничких 14 од 109 пријављених типографских писама и наградио их признањем под називом Certificate for Excellence in Typeface Design. Ови радови чине други део годишње изложбе и такође су представљени у годишњаку.


Шта смо видели

Београдска изложба носила је назив Мислити словима (Thinking with Type) према истоименој књизи Елен Луптон из 2004. године.

Већ први утисак потврђује је да се ради о најбољем међу најбољем у светској професионалној продукцији. Различите концепције уједињује известан минималистички приступ удружен са перфекцијом у извођењу, као и напор да се типографија користи на креативан и оригиналан начин.

Примећује се доминација посебно прављених или руком изведених словних облика, као што је серија литографија за календар са словима исписаним четком на литографском камену, слова састављена од делова гранчица, концентрични кругови који формирају слова препознатљива тек из даљине, слова-сперматозоиди, алфабет добијен суперпозицијом елемената који се налазе на више прозирних слојева, слова састављена од тачкастих модула, руком писана слова – од сирових графита до најфинијих калиграфија.

У типографским композицијама слова често представљају градивни материјал за формирање слике, било да су појединачно увећана, умножена у архитектонску форму или, на пример, сложена у ред који суптилно допуњује облик једне столице.

И, наравно експериментисало се у технолошком смислу те су многи »ефекти« и истицање како слова тако и самог дизајна добијени новим штампарским поступцима и техникама.

Кроз четири собе у којима се налазила изложба, а које на први поглед изгледају премале за такав садржај, било је задовољство прошетати. Атмосфера је била испуњена инспиративном креативношћу, те је штета што изложба није дуже била доступна нашој публици која има развијен укус за квалитетне догађаје.


Оно што нисмо видели

Типографска писма награђена на конкурсу TDC у најјачој могућој професионалној конкуренцији представљају врх прошлогодишње продукције по оцени жирија састављеног од стручњака који су и сами аутори типографских писама или учествују у њиховој продукцији.

Anien, Adobe Arabic, Calouste и Quixote су писма за слагање текста, при чему је само Quixote класично књижна фамилија са стандардна 4 варијетета обогаћена лигатурама, алтернативним словима и елегантним украсним иницијалима. Adobe Arabic је модерно арапско писмо за слагање текста у две тежине, а Calouste је усправно књижно писмо које уз латиницу садржи и јерменски алфабет.

У дисплеј категорији нашли су се Darka, украсно писмо у готичком стилу, Hogariet, хебрејски алфабет, Rayela Chocolate 2.0, сочно и еластично црно писмо, изузетно инвентивно обликовано, као и елегантно калиграфско писмо P22 Sweepy.

Суперфамилије или типографски системи су најзахтевнија категорија у којој се налазе два типографска подухвата: Frutiger Next Greek, сансерифни грчки алфабет, усправан и кос, у пет тежина и Garamond Premier Pro, латиница, ћирилица и грчки у многобројним варијацијама и тежинама. После њих скромно, али освежавајуће делује Piclig, систем од свега два битмап фонта – латинице и пиктограма састављених као лигатуре у стилу емотикона. Relato Sans је систем од пет тежина у коме је светли сансериф сведено и прочишћено линеарно писмо, док са повећањем тежина расте контраст између потеза и хуманистички карактер курзива. То је још израженије код следеће фамилије, Vista Sans, која уз строгу варијанту серифа предвиђа и алтернативе са заобљеним излазима, сличне веома стилизованом рукопису.

Награђено је и једно сликовно писмо, Headz, са знацима у облику ликова у стриповском маниру.

Награђена писма у највећем броју стигла су од аутора из Немачке (4), САД (3), Мексика и Шпаније, по 2 и по једно из Велике Британије, Израела и Тајланда, док је навише пријављених било из САД (48) и Немачке (24).

Према овом избору, може се закључити да су на цени професионално урађени типографски системи у великом распону тежина, са мноштвом лигатура и алтернативних слова који омогућавају типографску разноврсност у оквиру једног дизајна. Веома много пажње се поклања нелатинским алфабетима, па се често и за постојеће латинице праве мултилингвалне екстензије. Посебно су истакнуте сансерифне фамилије у којима се примећује нови оригиналан приступ обликовању уношењем рукописних елемената у геометријску конструкцију. Најзад, као и у дизајну, доминирају прочишћени облици и духовита решења.

Логично је да иза великих фамилија и типографских система стоје фирме као што су Adobe, Linotype или Emigre, али често инвентивност и нове облике доносе независне фирме и сами аутори, који све више фигуришу на тржишту. Такође треба имати у виду да је, осим квалитета самог писма, за оцену веома важна и презентација у којој се на најбољи начин представља изглед писма и његове могућности примене.


Конкурс

Управо је расписан конкурс TDC 53 за најбољи графички дизајн. Постоји и категорија за студентске радове! Такође је расписан и конкурс TDC2 2007 за најбоља типографска писма. Крајњи рок за слање радова на оба конкурса је 12. јануар.

Надајмо се да ћемо изложбу радова са овог конкурса имати прилике да видимо следеће године у Београду!