МАЈСКИ БЛИНК
аутор: Оливера Батајић

Мај је за Типометар био један врло активан месец. Што по дешавањима у којима је Типометар учествовао, што по онима који су као главног јунака имали слова. У Београду се заиста осећа пролеће – осећа се будност људи и креативна радост.

Мајска изложба ове године променила је свој излагачки простор (14. април – 05. мај 2007). Из Музеја 25. мај пресељена је у мало централније сфере града, у Јавно купатило у Душановој улици на Дроћолу.  Јавно купатило је већ више пута кориштено као излагачки простор, за изложбе или наступе различитог карактера, углавном експерименталног. Оно (купатило) по самом свом изгледу се и уклапа једино у неке авангардније и савременије и начине излагања и радове. Питали смо се како ће се мајска изложба, врло класична по свом концепту излагања, уклопити у то. Уз промену простора очекивали смо и другачији приступ ономе што се зове примењена уметност. Међутим добили смо исто што и међу стерилним зидовима историјског музеја. Радови поређани једни поред других, једни испод других, натрпано и непрегледно. Непримерено ни простору а ни самој изложби. Како се овај сегмент уметности, тзв. примењена уметност у комерцијалном а самим тим и у естетском смислу у последњим декадама највише развијала сасвим је погрешно представу тога оставити у неким временима када је излагања као начин представљања рада измишљено.
Назив овогодишње изложбе био је „Убрзање”, те је можда тиме жељено да се каже како се свима нама жури и како има нада да ће се некаква промена условљена макар простором, ако не и самим радовима, одиграти. Иначе, све манифестације у Београду носе име које имају примену потребу за променама (Belgrade Design Week – Change на квадрат, итд.).
Типометар је био један од учесника мајске изложбе. Жеља је била да се изложи сајт и садржај сајта, да ли само као садржај пренесен у простор или баш као директна веза са стално измењивим садржајем. Предлог је прихваћен али нам је речено да рачунар морамо да обезбедимо сами, јер „Ко ће да да да се неки комјутер тако слободно користи? Ми то не можемо.”). На крају је Типометар био изложен у форми плаката на којем је било објашњење и циљеви пројекта. Надамо се да ће већ следеће године Мајска изложба оправдати назив који је носила ове године и учиити нешто да се што више приближи сличним изложбама у Европи и региону.

Галерија УЛУПУДУСа

У исто време само на другом делу града, у галерији о3оне на Андрићевом венцу, одвија се фестивал нових комуникација под називом B-link (15 – 22. априла 2007.). У односу на доњи део града – један потпуно други свет, друго време и другачије теме. Фестивал обухвата све сфере уметничког и пословног изражавања повезујући једно са другим кроз разне видове савремене комуникације, са акцентом на новим технологијама и њиховој примени. Поред великог броја предавача из света и из Србије у различитим временским периодима тематски сегментираним, наступали су и разни музичари и видео уметници, показујући колико су напредовали у својим испитивањима технолошких могућности од прошле године када је одржана пилот верзија овог фестивала. Врло занимљиво и инспиративно – фестивал који је оставио много питања у нашим главама остављајући нам да сами пронађемо нама најадекватније одговоре.
Фестивал је завршен додељивањем награда за такмичарски део организован за време трајања фестивала. Награде су биле подељене у области
1) Веб продукције: арт, бизнис, my space
2) Кратка дигитална форма: Still image, Moving image, Audio
3) B-link, B-lin – специјална награда за најинвентивнији пројекат у области нових комуникација.
Типометар је на фестивалу добио 3. награду за категорију веб продукције из области арт. Истина Типометар по свом садржају и изгледу не припада ни једној од свих наведених катеогрија, али је вероватно запажен у очима жирија морао да се квалификује. Радосни смо због ове награде и надамо се да ће у граду све више бити оваквих дешавања покривајући најразноврсније сегменте друштва у које су нове комуникације заиста дубоко продрле.
Програм фестивала