Speak Up
A Division of Underconsideration

~~~
www.underconsideration.com/speakup

аутор: Оливера Батајић

Speak Up је већ врло познати форум за дизајн, настао септембра 2002, у Чикагу, Илиноис. Основао га је Армин Вит (Armin Vit), млади графички дизајнер из Мексика чије прилоге све чешће можемо читати по еминентним часописима која се баве дизајном (посебно вреди погледати Емигре број 65 у којем се налази одличан критички текст по питању развоја дизајна у последњој декади, и број 66 са интервјуом који је са Армином направио уредник поменутог часописа Руди Вандерланс (Rudy VanderLans), а који управо и говори о идеји и функционалности овог форума), а данас је у цео пројекат укључено око 15 аутора. Настао је под линком underconsideration.com, са слоганом „све се увек разматра”, чију је почетну идеју SpeakUp касније прогутао. Циљ је, како сами кажу, да „испита, подржи, анализира и подстакне графички дизајн”.

Руди Вандерланс, који свако јутро, чим се пробуди, прво провери „шта је ново на форуму” (мада промене, ипак, нису толико честе), то објашњава овако: „форум обилује сјајним варијететима гласова, размишљањима која потичу од студената дизајна, преко дизајнера који раде строго непрофитне пројекте, до оних који стварају у највећим агенцијама Америке. Дискусије покривају велики спекатар тема, од разговора о томе како направити свој портфолио до дугачких и врућих дебата о редизајну новог UPS логотипа.”

На тим странама се можете информисати и о новим публикацијама, књигама, радионицама; читати занимљиве интервјуе; а можете учествовати и у креативном процесу: сваког месеца одређује се тема на коју, ко је вољан, може одговорити својим креативним решењем (погледати линк WordIt).

„Оно што је најважније је дијалог, а не ко има последњу реч”, тврде аутори овог форума.