TANAKA IKKO
Graphic Master

Gian Carlo Calza

~~~
Phaidon, 1997.
ISBN: 0714837164

autor: Jana Nikolić

Ova bogata antologija nastala je povodom velike retrospektivne izložbe radova koja je priređena 1997. u Milanu. U četiri poglavlja (Japan Style, Typography, Theatre and Art, Communication Today) predstavljeni su radovi ovog značajnog grafičkog dizajnera, umetničkog direktora i dizajnera enterijera.

Njegov rad karakteriše kombinacija vizuelnih jezika istoka i zapada; on prihvata vizuelni jezik evropskog modernizma, ali tako da karakteristični japanski duh ostaje dominantan. U radovima koji su nastali od sredine 50-tih pa do kasnih 90-tih, vidimo neverovatne kombinacije elemenata celokupne umetničke baštine, hrabar i duhovit način spajanja najrazličitijih izraza i tehnika. On zadržava elemente klasične japanske umetnosti u pravoj meri, modernizuje i ubacuje zapadnjačku efektnost na adekvatan način, uvek savršeno povezuje sadržinu i formu. Nema čisto dizajnerskih eksperimenata koji stoje mimo smisla zadatog. Iko barata oblicima i bojama znalački, samouvereno i raznoliko, prepoznatljivo, autentično, kao Pol Rend (Paul Rand), koji je za mene njegov zapadnjački parnjak.

Iko je od ljudi koji mi imponuju, ponosna sam kad gledam njegove radove kao da su moji, smiruju me, a istovremeno i kreativno pokreću, raduju i pokazuju koliko sve može jednostavno bezgranično široko da se postavi. Sve u šta je Tanaka Iko upleo prste dobilo je dimenziju više, dobilo je ozbiljnu ali neopterećujuću umetničku crtu koja postoji nezavisno od vremena i teritorije.

Knjiga za studente kao divan udžbenik, za mlade dizajnere da vide koje visine su dostignute, a za umorne da im se lica ozare i glave proluftiraju!