МУЗИЧАРИ РАДЕ ОМОТЕ ЗА КЊИГЕ
Преузето са сајта B92
2. август 2007.

Издавачка кућа „Penguin” понудила је познатим музичарима прилику да сами дизајнирају омоте својих омиљених књига.

Шест музичара прихватило је позив издавачке куће „Penguin” и урадило насловне илустрације за своје омиљене књиге за едицију „design your own cover series”.

Џони Борел (Johnny Borrell), певач састава Razorlight, воли да чита књиге које су написали „депресивни алкохоличари”, Рајан Адамс (Ryan Adams) је велики обожавалац вампира док Бека (Beck) привлаче француске приче о магичним авантурама и изгубљеној невиности.

Борел је одлучио да уради насловну страну за књигу Скота Фицџералда (Scott Fitzgerald) „Велики Гетсби” (The Great Gatsby).

„Попуњавао сам тикете за клађење за све чланове бенда приликом наше посете Токију и приликом попуњавања одлучио сам да моје кладионичарско име буде Гетсби – тако да је омот књиге заправо тикет за клађење”, изјавио је Борел.

Омот књиге „Велики Мон” Алана Фурнијеа (Alan Furnier) који је дизајнирао Бек прати уметничку линији његовог DIY пројекта који је покренуо уз свој последњи албум „The Information”.

„Идеја која стоји иза пројекта издавачке куће „Penguin”, да се књиге објављују са празним омотима које потом људи могу да уређују, позив је да се сви укључимо у нешто веома креативно. Омоти албума и све ствари које их прате су за мене одувек били нешто посебно. Ја сам један од људи коме су потребна визуелна помагала када је музика у питању”, изјавио је Бек.

Рајан Адамс је уз помоћ уљаних боја декорисао омот књиге Брема Стокера (Bram Stoker) „Dracula”.

„Желео сам да уз помоћ необичних линија нацртам силуету Дракулиног замка – знате, оно место где он кулира”, додао је Адамс.

Сидарта Косла (Siddhartha Khosla), из састава „Голдспот” одлучио је да уради колаж за омот књиге Хермана Хесеа (Hermann Hesse) „Степски вук”.

„Изабрао сам баш ову књигу пошто мислим да је бенд „Steppenwolf” супер, а песма „Born to be Wild” је невероватна. Али, ако ћемо озбиљно, заиста волим начин на који Хесе дефинише своје хероје. Неколико његових романа прати главне ликове који се налазе на путу самоспознаје, и ови хероји најчешће проводе вечност у покушају да пронађу свој спас”, изјавио је Косла.

Бендови „Dragonette and Mr. Hudson” и „Library” изабрали су да нацртају омоте за „Алису у земљи чуда” Луиса Керола (Lewis Carroll) и „Животињска фарма” Џорџа Орвела (George Orwell).

Свих шест књига већ се налазе у продаји.