U STVARI
Izložba kaligrafija

Jelene Seničić Vilimanović

26. mart – 09. april 2013.
Galerija Singidunum, Beograd

Izložba pod naslovom »U stvari« predstavlja projekat od 40 radova, kaligrafija na papiru, realizovanih kombinovanim tehnikama. Za neke od njih su pravljeni specijalni alati za pisanje. Kaligrafije su većim delom nastajale tokom 2012. godine kao prizori omiljene poezije.

~~~~~~

REČ NA OTVARANJU IZLOŽBE
autor: Anamarija Vartabedijan

U stvari, danas je vreme da počnemo da pričamo o lepoti! Jer lepota je ono najvrednije što ostaje iza nas. Lepota u slikama, muzici, »rečima - lepšim nego ceo svet«. Jelena Seničić Vilimanović je sakupila te reči lepote i stvorila nezaborav u kaligrafijama koje su pred nama.

U predgovoru katalogu za ovu izložbu Bojan Brukner piše: »Od reči sve nastaje. Zato ih volim. Jer tako volim sve«. A nema priče o umetnosti ako ne govorimo o ljubavi, dobroti, prijateljstvu, smrti…

Za Jelenu je kaligrafija priča koja se poistovećuje sa slikom. Slika u priči i priča u slici, i tako Jelena slika i piše i crta u krug dok se ta priča u potpunosti ne pretoči u sliku, u Jelenin autentični doživljaj. Njena kaligrafska slika postaje odraz njenog unutrašnjeg bića, suštine, njenih osećanja i njene istine. Jelenina kaligrafija nam otvara vrata ka ličnom, emotivnom i ljudskom, i više nije važno šta tu piše, važno je da Jelenini radovi vizuelno korespondiraju sa nama – posmatračima – čitačima i da nas iz pesme i priče bude. To je najveći značaj jednog dela radova prikazanih na ovoj izložbi – to što autorka kaligrafiju izmešta iz miljea primenjene umetnosti i smešta je u domen čistog likovnog izraza. Jelena nas u Galeriji Singidunum vodi od radova koji su prvi nastali za ovu izložbu i koji u likovnom izrazu predstavljaju čist haiku – »najkraću pesmu«, vibrirajući svojom jasnoćom i svojim izrazom, preko dizajnerskog i ilustratorskog promišljanja i klasičnog kaligrafskog prosedea do radova kojima dominira raskošna lepota i bogatstvo razigranosti, koje autorka postiže slovima, formom, bojom i materijalima: pigmentima, tuševima, bajcom, temperom, akrilikom i uglavnom manjim formatom papira. Jelenin izabrani format radova može da se uporedi sa snagom malog crteža u kome se sublimira celo naše interesovanje i naše biće. Prostor malog formata je onaj kroz koji autor lako doseže čaroliju sveta snova i duhovnog. I u tom svom svetu slova na papiru Jelena kaže »Tako se dobro osećam dok hodam ispod zvezda«. Kroz njene radove izraženo je duboko zadovoljstvo kroz igru, traganje i pronalaženje.

Ostaje nam samo da joj poželimo da taj »put igre bude dovoljno dug« i posut stvaralačkim zvezdama.  

~~~~~~

Jelena Seničić Vilimanović rođena je u Kraljevu 1975. godine. Srednju dizajnersku školu je završila u Beogradu 1994. godine, a Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, 2000. godine. Diplomirala je na odseku Grafike i knjige, atelje kaligrafije prof. Aleksandra Dodiga. 2004. godine je magistrirala na kaligrafiji sa temom »Eksperiment u pismu i materijalu«.

Od 2000. do 2012. godine radila je u mnogim marketinškim agencijama u Beogradu. Od oktobra 2011. godine radi kao predavač u Visokoj školi strukovnih studija Beogradska Politehnika, na predmetu Grafički dizajn. Član je ULUPUDS-a od 2002. godine, a FSS-a od 2011. godine.

Od 1997. godine do danas priredila je 4 samostalne izložbe kaligrafija i grafičkog dizajna i učestvovala je na 33 kolektivne izložbe dizajna, fotografija i grafika.

Živi i radi u Beogradu.