ФАБРИКА КЊИГА:
Оливера Батајић и Јана Оршолић
Графички колектив, 5 – 17. маја 2008.

На изложби Оливере Батајић и Јане Оршолић представљене су књиге које су њих две дизајнирале за издавачку кућу „Фабрика књига”. Ипак, ово није пуко приказивање, јер књиге се на такав начин могу видети у оближњим књижарама, већ приказ процеса рада, од скица до реализација едиција, од сировог материјала до готове књиге.

Осим приказивања овог процеса, била би то и лична прича ауторки. Изложба ће представити њихов однос према овом послу, тако да буде занимљива не само професионалцима који се баве дизајном, већ и „обичним” посетиоцима који воле књиге.

Изложбу прати каталог, који се разликује од класичног. Поред тога што преноси атмосферу изложбе, каталог је конципиран тако да посетиоци у њему могу и касније да уживају и да му се враћају, насумично бацајући поглед на ову књигу о књигама „Фабрике књига”.

Изложба је део програма Belgrade Design Week-a / Belgrade2, а последњи дан изложбе је укључен у манифестацију Ноћ музеја.

~~~~~~~~~~~~~~~~

Оливера Батајић
Дипломирала на Факултету примењених уметности у Београду, одсек Примењена графика. Бави се графичким и веб дизајном, фотографијом и типографијом. Тренутно је на постдипломским студијама на Факултету промењених уметности, на предмету Типографија.
Рад на књигама: Самиздат Б92, Фабрика књига, Лингва Франка, Филмски центар Србије, Народна библиотека Србије... У Лисабону радила у новинској кући Publico и агенцији SDesign. Интернет стране на: Cinema Rex, Б92, Publico... Учествовала у редизајну дневног листа Политика. Једна је од оснивача Типометра, сајта посвећеног типографији и дизајну.  

Јана Оршолић
Дипломирала 2003. године на Факултету примењених уметности у Београду, одсек Примењена графика, атеље Графика и књига. Бави се графичким дизајном, пројектовањем писма, опремом књиге, илустрацијом. Асистент приправник Факултета примењених уметности на предмету Писмо. Арт директор у Coba & associates.

Графички колектив
Графички Колектив један је од водећих уметничких центара еx-Југославије у Србији. Кроз историју Галерије може се пратити развој графике у другој половини 20. века у националним оквирима, али и шире. Промовисањем, пре свега, графике и различитих облика графичке уметности, Графички колектив делује као медијатор у критичкој рецепцији овог значајног феномена у визуелним уметностима.
Графички колектив и штампарија Quadra су 1996. године покренули и организовали ГРИФОН – 1. југословенски конкурс за најбољи графички дизајн. Изложба се одржава бијенално.


КАТАЛОГ ИЗЛОЖБЕ (PDF 2 mb)

ПОЗИВНИЦА ЗА ИЗЛОЖБУ