НАШ МАЛИ САЈАМ
24-30. октобар 2006

(www.beogradskisajamknjiga.com)

На овогодишњем 51. београдском сајму књига приметно је било посвећивање пажње лепоти књиге и лепоти штанда. Иако су се и ранијих година за те дисциплине додељивале награде, те су се излагачи увек трудили, ове године то се посебно запазило. Издавачи су се у скромним условима утркивали у свему. Чак се, у односу на прошлу годину, види упадљива разлика у односу на квалитет штампе књига као и у односу на дизајн. Лоше дизајниране и лоше одштампане књиге као да се и саме од себе сакривају. И сада коначно можете да узмете свог омиљеног писца у руке, са радошћу књигу да платите и са уживањем да је читате.

На овогодишњем сајму учествовало је око 800 излагача из земље и иностранства. Почасни гост биле су Сједињене Америчке државе. Поред издавача и дистрибутера књига на овогодишњем сајму имали смо прилике да погледамо и изложбе посвећене књизи и писму, међу којима је био представљен и Типометар у оквиру изложбе Библиофилија (Хала 14, галерија).

У петак, 27. октобра 2006. године, уручене су следеће награде:

За издавача 2006. године проглашен је СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК из Београда, за издавачки подухват изабрана је монографија МОРАВА Завода за уџбенике из Београда. У категорији едиције изабране су Библиотека АГОРА издавача Clio из Београда и Колекција ОДГОВОРИ аутора Милоша Јевтића. Награду за најбољу дечију књигу добила је књига ДАЈ МИ КРИЛА ЈЕДАН КРУГ Владимира Андрића у издању Креативног центра из Београда

За најлепшу књигу 2006. године изабрана је књига СРБИЈА 1914 – 1918 аутора Академика Владимира Стојанчевића, у издању „Војноиздавачког завода” и „Светлост света”, у графичкој опреми Тихомира С. Илијића, одштампана у штампарији „Публикум” Београд. Том приликом (ушавши у ужи избор) похваљене су следеће књиге: „Србија, од злата јабука” – издавач Принцип Бонарт прес, Београд; „Медиала” у издању ЈП „Службени гласник”, Београд – Српски културни клуб; „Режија: Акиро Куросава” – издавач Филмски центар Србије.

За најбољу сајамску презентацију изабрана је презентација Издавачког предузећа CLIO из Београда.