ЋИРИЛИЦЕ НА ПОКЛОН (2)

Акција Типометра и
Секретаријата за културу
Скупштине града Београда

Преузмите бесплатно 4 фонта типографског писма Ресавска БГ Санс
аутора Оливере Стојадиновић


Типометар је прошле године покренуо пројекат чији је циљ да свима који желе да користе ћирилицу на рачунарима омогући да бесплатно добију квалитетна типографска писма. Реализацију овог пројекта и ове године подржао је Секретаријат за културу Скупштине града Београда, који је у ту сврху издвојио одређена средства.


КАКО ДА ДОБИЈЕТЕ РЕСАВСКУ БГ САНС?

Преузмите фонтове фамилије Ресавска БГ Sans у одговарајућем формату:

Open Type, unicode
[Resavska BG Sans OTF.zip, 103 KB]

True Type, unicode
[Resavska BG Sans TTF.zip, 250 KB
]

Уколико имате проблема са инсталацијом фонтова или нека друга питања или примедбе, пишите на једну од следећих адреса:

olica@tipometar.org
olica@sbb.co.yu


РЕСАВСКА БГ САНС

Фамилија Ресавска БГ састоји се из следећа 4 фонта:

Ресавска БГ Санс је сансерифно писмо, погодно за различите намене и широки круг корисника. Фонтови садрже слова српске ћирилице, основне латинице, знаке интерпункције и специјалне знаке потребне за слагање текста.


ПРОЈЕКАТ
ИЗРАДЕ И ДИСТРИБУЦИЈЕ
ЋИРИЛИЧНИХ ФОНТОВА

Прошлогодишња акција у сарадњи са Секретаријатом за културу Скупштине града у којој су поклоњена 4 серифна фонта фамилије Ресавска БГ наишла ке на изузетан пријем. До сада је са Типометра преузето више од 2600 комплета Ресавске БГ у различитим форматима, а овај број се свакодневно повећава. Фонтови ће и надаље бити на располагању заинтересованима.

Ово је наставак пројекта организовање израде комплета фонтова, ћирилица заједно са одговарајућом латиницом и дистрибуција корисницима путем сајта Типометар.

Комплет сансерифних фонтова Ресавска БГ Санс допуњује прошлогодишње серифне фонтове. Ово писмо је погодно за различите намене, посебно за графички дизајн, слагање текста, наслове и огласе.

Фонтови су допуњени комбинујућим дијакритицима којима су обухваћени акценти који постоје у српском језику. Такође постоје и сви знаци ћирилице са кодне стране 1251, с тим што се у курзивним облицима руска слова која се разликују од наших (погледајте чланак Употреба српске ћирилице на рачунарима) налазе на алтернативним кодним местима.

Овога пута фонтови су доступни у уникод распореду, у ttf и otf формату, с обзиром да су савремене верзије свих важнијих програма оспособљене да користе уникод.

Очекујемо да се ова акција настави и наредних година и да ће фонд ћирилица које могу бесплатно да се користе постати разноврснији и богатији у складу са потребама различитих групација рачунарских корисника.